Jag arbetar enbart med gamla tekniker i ny tappning. Mitt konst- och hantverkssmide innehåller enbart gamla sammanfogningstekniker, vilket innebär att jag inte svetsar i mina alster. Ibland gör jag vissa metallarbeten och där kan jag tillåta mig att använda de tekniker som är enklast.

Idag arbetar jag som hovslagare, och det är hovslageriet som fört in mig på smidet. Nu för tiden är smides- och skoningstävlingar vanligare. De är ett sätt för oss hovslagare att träffas och testa det egna kunnande. Mitt konstsmide tog sina första staplande steg 1996, då jag byggde min dåvarande smedja. Arbetet utvecklades och jag har koncentrerat mig på att skapa med använda hästskor som råmaterial.

I mitt hantverkssmide gör jag korkskruvar, ljusstakar allt med använda hästskor som råmaterial. Jag har börjat att skapa en serie av ljuskronor med allt från 2 till 8 ljus, där jag valt att använda platt- och fyrkantjärn som utgångsmaterial, med gamla modeller som förebild.

Det roligaste och mest spännande smidet är när jag skapar hästmotiv av gamla hästskor. Oftast finns inga ritningar eller skisser utan de växer fram på städet. Här till höger syns en stegrande häst som är gjord av två skor, de är ihopnitade och vardera delen är utsmidd i ett stycke. De modeller som finns är "stegrande", "travande" och "töltande", alla görs av två skor som nitas ihop. Andra modeller som jag gör av en sko är "hästhuvud", "enhörning" och "sparkande".

I mitten av november (2005) var det en samlingsutställning på Huntley Gård arrangerad av Huntley Häst och jakt. Vi var 8 konstnärer som alla arbetar med temat häst men i olika material.

I år kommer jag att var med på Strömsholm den 3-6 juni. De har bestämt att ha en utställning tema HÄST (liknande den som var för 2 år sedan, då jag också var med) samtidigt med ridtävlingarna på Strömsholm.

Huntley Gård, november 2005

Utställningshallen Huntley Gård november 2005.

Stegrande häst

Stegrande häst, gjord av två använda hästskor.

korkskruvar

Korkskruvar